Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΦΟΡΕΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ ΦΟΡΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΣΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ (Δευτέρα 27 Ιανουαρίου) η δεύτερη εκδήλωση του Δικτύου Φορέων Ημαθίας, στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Ημαθίας, με δύο θέματα που αφορούσαν, την απένταξη των δύο δικαστικών μεγάρων της Βέροιας από το ΤΑΙΠΕΔ και την απόσυρση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΦΟΡΕΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ
Την εκδήλωση άνοιξε
  το μέλος του Δικτύου από την Ομάδα Αλληλεγγύης και δράσης κα Μαριάνθη Τουτουντζίδου, η οποία αναφέρθηκε εν συντομία στα θέμα των πλειστηριασμών, στους στόχους του Δικτύου αλλά και στην έως τώρα δράση του.
Η Κα Τουτουνζτίδου αναφερόμενη στη λειτουργία και στη δράση του Δικτύου, είπε:
``Πρόκειται για τη δεύτερη εκδήλωση του Δικτύου δράσης Φορέων Ημαθίας.
Το δίκτυο συγκροτήθηκε με αφορμή ένα κάλεσμα σε φορείς από την ομάδα Αλληλεγγύης και Δράσης της πόλης μας για να αναλάβουμε από κοινού δράσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς πριν ένα μήνα περίπου.
Προτάθηκε τότε από το Λάζαρο κι έγινε αμέσως αποδεκτή η πρόταση να συγκροτήσουμε ένα δίκτυο- που έλειπε από την πόλη-όπου φορείς και συλλογικότητες θα θέτουμε προβλήματα που αφορούν την επιβίωσή μας , την ποιότητα ζωής μας .Προβλήματα ατομικά που συνειδητοποιούμε πλέον ότι είναι πρωτίστως  κοινωνικά και μόνο με συλλογική προσπάθεια μπορούν να επιλυθούν.
Στόχοι του όπως περιγράφονται στη Διακήρυξη του Δικτύου είναι η  αντιμετώπιση των πολιτικών φτωχοποίησης των πολιτών και της καταπάτησης των δημοκρατικών θεσμών και λειτουργιών καθώς και η αντιμετώπιση φαινομένων ρατσισμού και φασιστικής βίας με κινητοποίηση των πολιτών και παρέμβασή μας στα θεσμικά όργανα.
Η ανταπόκριση φορέων και συλλογικοτήτων του νομού υπήρξε πολύ θετική.
Στο Δίκτυο συμμετέχουν προς το παρόν 13 φορείς  και συλλογικότητες του νομού,ενώ συνεχίζεται η ενημέρωση,επαφή και πρόσκληση ώστε να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή :
   ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΒΕΡΟΙΑΣ, ΟΜΑΔΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ, ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ ΟΑΕ ,ΕΛΜΕ ΗΜΑΘΙΑΣ , ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ, Ν.Ε. ΤΕΕ/Τ.Κ.Μ. ΗΜΑΘΙΑΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΩΛΗΤΩΝ ΛΑΙΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ Ν.ΗΜΑΘΙΑΣ, ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΒΕΡΟΙΑΣ,  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ , ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ,  ΟΜΑΔΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ , ΔΙΑΡΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΝΑΟΥΣΑΣ, ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ΄΄.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στις μελλοντικές δράσεις του Δικτύου, τονίζοντας
`` Στόχος μας δεν ήταν μόνο η ενημέρωση αλλά συνεχίζουμε ως δίκτυο να παρακολουθούμε τις εξελίξεις που αφορούν τα κόκκινα δάνεια και γενικότερα την υπερχρέωση , συντονισμένοι και πανελλαδικά , με νομικές συμβουλές μέσω του site του ΔΙΚΤΥΟΥ και γραμμής νομικής στήριξης-για το οποίο θα σας ενημερώσει επιπλέον νομικός της ομάδας- με  ενημέρωση για ότι προκύψει και κινηματικές δράσεις.Εξάλλου παρακολουθούμε και τη δραστηριοποίηση της Ομάδας Ανασφάλιστων Ελεύθερων Επαγγελματιών που κινούνται πανελλαδικά ενώ εδώ στην Ημαθία την κίνηση εκπροσωπεί ο Τάσος Κωστόπουλος.
  
 
Για τις ανάγκες επικοινωνίας μεταξύ των φορέων και του Δικτύου με τους πολίτες δημιουργήθηκε διαδικτυακός τόπος (foreisimathias.blogspot.gr) ηλεκτρονική διεύθυνση αλληλογραφίας (foreisimathias@gmail.com) και λογαριασμός στα μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (ΦΒ ΦΟΡΕΙΣ ΗΜΑΘΙΑΣ)
Να σας ενημερώσουμε ότι τα θέματα τα οποία τέθηκαν ήδη στις συναντήσεις μας και θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε συλλογικά είναι για τα νοσοκομεία,το δημοτικό ιατρείο Βέροιας και τα ΑΙΟΛΙΚΆ ΠΑΡΚΑ στην περιοχή του Βερμίου αλλά και όποιο άλλο θέμα προτείνει κάποιος εφόσον κριθεί ότι είναι άμεσο και σημαντικό από την πλειοψηφία ως ΔΙΚΤΥΟ ΘΑ ΤΟ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ.

Κλείνοντας η κα Τουτουντζίδου και καλώντας όλους τους φορείς να στηρίξουν το δίκτυο με την ενεργή συμμετοχή τους,είπε:
`` Τα θέματα μας που αφορούν τη σημερινή μας συγκέντρωση :
1. Απένταξη από λίστα εκποίησης ΤΑΙΠΕΔ του νυν και πρώην Δικαστικού Μεγάρου και παραχώρηση χρήσης του πρώην Δικαστικού Μεγάρου προς το Δήμο Βέροιας με αντικείμενο χρήσης τον Πολιτισμό.

2. Κατάργηση  Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου Θέρμανσης για την οικονομική ελάφρυνση των νοικοκυριών και παράλληλα αύξηση των εσόδων του Κράτους.
    Τα οποία θα καταλήξουν και σε ψηφίσματα για το δημοτικό συμβούλιο Βέροιας ενώ για τον ΕΦΚ προτιθέμεθα να ξεκινήσουμε διαδικτυακό ψήφισμα αντίστοιχο της ΕΚΠΟΙΖΩ για τους πλειστηριασμούς με στόχο την κατάθεση του στη βουλή.
     Σας καλούμε να  υποστηρίξετε  με τη συμμετοχή σας  τις δράσεις του δικτύου και να συμβάλλετε στη διεύρυνση του για να κάνουμε πράξη το σύνθημα της εποχής "κανείς μόνος του στην κρίση" και το διαχρονικό ότι μόνο με συλλογική προσπάθεια και μαζικούς αγώνες  θα ανατρέψουμε τις πολιτικές που μας εξαθλιώνουν και θα απαντήσουμε οι ίδιοι για το ποια ζωή μας αξίζει και πως θα τη  ζήσουμε.

Ευχαριστούμε το δικηγορικό σύλλογο για τη φιλοξενία και εσάς για τη συμμετοχή. ΄΄

ΕΙΔΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΣΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
Στη συνέχεια της εκδήλωσης στο βήμα ανέβηκε το μέλος του Δικτύου από την Ομάδα των ανασφάλιστων του ΟΑΕΕ , κ. Κωστόπουλος Αναστάσιος, ο οποίος εισηγήθηκε για το θέμα του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο.
Χαρακτήρισε παράλογη  την πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης και  απολύτως εσφαλμένο.
Συγκεκριμένα είπε:
``Μια από τις πολλές παράλογες καταστάσεις και αποφάσεις που έχουν ληφθεί είναι και ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο, με το πρόσχημα να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή στο χώρο των καυσίμων, ή  αλλιώς να αποτρέψουμε τους πλούσιους να θερμαίνουν τις πισίνες τους, και εμάς όλους να μας αποτρέψει να ζεσταθούμε κάνοντας δυσβάσταχτο το κόστος του εφοδιασμού των σπιτιών μας με πετρέλαιο.
Η εμμονή στο μέτρο δεν μπορεί να αποδοθεί στις «μνημονιακές υποχρεώσεις» της χώρας, ούτε είναι «μονόδρομος». Αντιθέτως, πρόκειται για αυτοϋπονόμευση των ίδιων των φορέων του προγράμματος προσαρμογής!΄΄.
Αναφερόμενος στους τρεις στόχους που είχε το μέτρο τόνισε ότι, ο πρώτος είναι εισπρακτικός, ενώ οι δύο άλλοι στόχοι είναι απλώς υποθετικοί και αφορούν το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και για την προστασία του περιβάλλοντος .
Από τους τρεις στόχους τόνισε ότι η κυβέρνηση είχε αποτέλεσμα  μόνο στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών λόγω της μείωσης εισαγωγής πετρελαίου αφού οι πολίτες στράφηκαν σε άλλες  λύσεις  θέρμανσης των κατοικιών τους.
Μιλώντας για την υστέρηση εσόδων του κράτους από το μέτρο τόνισε:
``Συγκεκριμένα, τα εκ των υστέρων στοιχεία αποδεικνύουν τη δημοσιονομική αστοχία. Η υστέρηση εσόδων από τη φορολογία καυσίμων για το 2013 υπερβαίνει κατά πολύ τους υπολογισμούς του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο έως πρόσφατα θεωρούσε ότι δεν θα υπερέβαινε τα 353 εκ. ευρώ. Ήδη τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού για το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2013 έδειξαν μείωση των συνολικών εσόδων από τον ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή στα 2,04 δισ., από 2,35 δισ. για το αντίστοιχο ενδεκάμηνο του 2012, δηλαδή καθαρή υποχώρηση κατά 346 εκ.
Αναλόγως πτωτική ήταν η πορεία των εσόδων από τον ειδικό φόρο καταναλώσεως, τα οποίο υποχώρησαν στα 3,821 δισ. από 4,059 δισ. του ενδεκαμήνου του 2012, δηλαδή μειώθηκαν κατά 238 εκ.
Εν ολίγοις, η συνολική υποχώρηση των εισπράξεων από τους φόρους στα πετρελαιοειδή για το ενδεκάμηνο ανήλθε στα 584 εκ., ή ποσοστό 9,11%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012.Σε σύγκριση με το ενδεκάμηνο του 2011, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα, αφού η υποχώρηση ανέρχεται σε 1,094 δισ., ή ποσοστό 15,81%.΄΄
Αλλά και σε σχέση με τους τελικούς δημοσιονομικούς στόχους, η πρόβλεψη για έσοδα 6,6 δισ. ευρώ από τη φορολογία καυσίμων για το σύνολο του έτους είναι καταδικασμένη σε διάψευση, αφού για να επιβεβαιωθεί θα πρέπει οι εισπράξεις από τους δύο φόρους μαζί να ανήλθαν τον Δεκέμβριο στα 800 εκ. – πράγμα μάλλον απίθανο. Έτσι, η συνολική καθαρή υποχώρηση των εσόδων (του ενδεκάμηνου 2012-2013) από αυτή την πηγή φαίνεται να ανέρχεται σε περίπου 0,6 δισ.
Με άλλα λόγια, η ελληνική κοινωνία υπέστη μια μεγάλη αναστάτωση προκειμένου, όχι να επιτευχθεί ένα θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, αλλά αντιθέτως να υπάρξει και δημοσιονομική ζημία!
Όσο για την μόλυνση του περιβάλλοντος από την αιθαλομίχλη ο κ. Κωστόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση κατά παράβαση της Κοινοτικής οδηγίας ανέβασε τη μέγιστη τιμή από τα 50 μικρογραμμάρια που είναι στην ΕΕ σε 100 με 150 μικρογραμμάρια ως όμως μέση τιμή, στην οποία παρέχεται και το δωρεάν ρεύμα. παίζοντας έτσι με την δημόσια υγεία.
Ακόμη τόνισε ότι το κόστος του δωρεάν ρεύματος δεν ξεκαθάρισε η κυβέρνηση ποιος θα το επωμιστεί, η ΔΕΗ ή ο ελληνικός λαός μέσω του πρωτογενούς πλεονάσματος
Θίγοντας το θέμα της αναπτυξιακής πολιτικής, όσο αφορά το μέτρο, τόνισε ότι , σαφώς και δεν είναι αναπτυξιακό και επιβαρύνει πολύ το κόστος παραγωγής των αγαθών, χάνοντας έτσι αγορές στη Διεθνή αγορά, λόγω ανταγωνιστικότητας. Ιδιαίτερα στην αγροτική παραγωγή, ο παραγωγός δεν μπορεί να αντέξει το κόστος και δεν καλλιεργεί πλέον τα χωράφια του
Ένα άλλο θέμα που έθιξε ήταν, του ειδικού φόρου σε σχέση με τους δήμους και τα σχολεία, όπου συγκεκριμένα είπε:
``Όμως το πρόβλημα της θέρμανσης και του μεγάλου κόστους δεν κτυπά μόνο τα νοικοκυριά, αλλά και τους δήμους και κατ΄επέκταση τις σχολικές μονάδες, όπου για να ζεσταθούν δημόσια κτήρια όπως τα σχολεία δαπανώνται πολύ περισσότερα χρήματα απ΄ ότι πριν της εφαρμογή του μέτρου, με αποτέλεσμα οι δήμοι λόγω και του ότι όλοι βρίσκονται στο ``κόκκινο΄΄ στα οικονομικά τους, να μην μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος και να έχουμε ειδικά στα σχολεία το καλοριφέρ να ανάβει για λιγότερες ώρες, το κτήριο να κρυώνει γρήγορα και τους μαθητές αντί να κάνουν μάθημα, να προσπαθούν μαζί με τους καθηγητές τους να βρουν τρόπους να ζεσταθούν, με μια επικίνδυνη γρίπη να καραδοκεί και να προσβάλει  παιδιά΄΄.
Τελειώνοντας τόνισε ότι οι υπεύθυνοι αυτής της πολιτικής πρέπει να τιμωρηθούν δίνοντας λόγο στη δικαιοσύνη και ενημέρωσε το κοινό για τη συλλογή υπογραφών, ώστε αυτές να δοθούν στο δήμο και στη βουλή..
Συγκεκριμένα τόνισε:
``Κλείνοντας θα πρέπει να εστιάσουμε στα εξής:
-          Από οικονομικής και εισπρακτικής πλευράς το μέτρο όχι μόνο δεν απέδωσε, αλλά έφερε οικονομική ζημιά στα Έσοδα του κράτους
-          Έφερε ένα πρόσθετο κόστος από την μείωση της τιμής ρεύματος λόγω αιθαλομίχλης που θα το πληρώσουμε εμείς.
-          Δημιουργήθηκε μια κοινωνική αναστάτωση
-          Δημιουργήθηκαν μεγάλα προβλήματα τα οποία οδήγησαν πολλές επιχειρήσεις πετρελαιοειδών  στο κλείσιμο.
-          Είχαμε θανάτους ακόμη και παιδιών (λόγω αναθυμιάσεων) από την καύση ξύλων και φωτιές στα σπίτια.
Για όλα αυτά δεν υπάρχει ευθύνη; Δεν ευθύνεται κανείς; Δεν πρέπει να τιμωρηθεί κανείς; Δεν υπάρχουν εισαγγελείς που θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν για την τιμωρία των υπευθύνων;
Ο κ. Στουρνάρας δεν είναι βουλευτής (φυσικά προστατεύεται ως υπουργός), αλλά δεν μπορεί μια ομάδα να τον μηνύσει και να τον καθίσει στο σκαμνί, ακόμη και σήμερα, για την οικονομική ζημιά στο κράτος, για τους θανάτους που προήλθαν από την πολιτική που ακολούθησε στο θέμα του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο, για την περιουσίες που καταστράφηκαν (φωτιές στα σπίτια-κλείσιμο επιχειρήσεων);
Εμείς από αυτό το βήμα δεν πρέπει να ζητήσουμε μόνο την κατάργηση του ειδικού φόρου, αλλά και την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων, είτε από τη δικαστική οδό, είτε από την πολιτική οδό. Είναι για όλους μας μια πράξη ευθύνης απέναντι σ΄εμάς, στο μέλλον των παιδιών μας, στο μέλλον της χώρας μας.
Σαν δίκτυο για αυτό το θέμα ως πρώτη κίνηση βρισκόμαστε στο στάδιο  υλοποίησης  της συλλογής ηλεκτρονικών υπογραφών οι οποίες μετά από ένα ικανοποιητικό αριθμό θα δοθούν στους δήμους και θα κατατεθούν και στη βουλή. Σύντομα θα ανακοινωθεί μέσω του blog μας πως θα μπορείτε να ψηφίζετε.΄΄

ΑΠΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ
Την εκδήλωση έκλεισε το μέλος του Δικτύου , από το Ανθρώπινο Δυναμικό κ. Κουμπουλίδης Λάζαρος, ο οποίος αναφέρθηκε στην απένταξη από το ΤΑΙΠΕΔ των δύο δικαστικών μεγάρων της Βέροιας.
Ο κ. Κουμπουλίδης συγκεκριμένα είπε:
``Περί τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς έκλεισε η συμφωνία πώλησης για τα 28 πρώτα ακίνητα-φιλέτα του Ελληνικού Δημοσίου που είχαν ενταχθεί στη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ προς “αξιοποίηση” προς τις εταιρίες Eurobank Properties και Εθνική Πανγγαία. Και δεν μιλάμε για αχρησιμοποίητα αγροτεμάχια, αλλά για Δημόσια  κτίρια, όπως αυτά  των υπουργείων Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Υγείας, Πολιτισμού, ης Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής αλλά και κτίρια της Βορείου Ελλάδος, όπως το Αρχηγείο Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, η Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών και η Δ.Ο.Υ. Αλεξανδρούπολης.
Η πώληση των κτιρίων αυτών έγινε σε αξία πολύ μικρότερη της πραγματικής και συγκεκριμένα μόλις 261,3 εκατ. Ευρώ, η οποία είχε θεωρηθεί από το ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ ως ιδιαίτερα επιτυχημένη όσον αφορά το τελικό ύψος του τιμήματος! Για να αντιληφθούμε την τάξη μεγέθους, αξίζει να σημειωθεί ότι το αδιάθετο ποσό για επίδομα θέρμανσης είναι 400εκ ευρώ! Είναι προφανές ότι οι νέοι  ιδιοκτήτες με ενοίκια που θα εισπράττουν από το Ελληνικό Δημόσιο θα κάνουν απόσβεση του κεφαλαίου τους στα πρώτα 10 χρόνια μίσθωσης και για τα επόμενα... 100 θα εισπράττουν κέρδη σε βάρος του Ελληνικού λαού!
Και να ‘ταν μόνο αυτό: Η μεν Πανγγαία της Εθνικής με χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας πλέον σχεδόν 1 δις μετά την ενθυλάκωση του ενός «πακέτου» δημοσίων ακινήτων, πουλήθηκε στην  ισραηλινών συμφερόντων ολλανδική εταιρεία Invel, με ιδιοκτήτη τον εμφανιζόμενο ως πλουσιότερο άνθρωπο του Ισραήλ. Επιπλέον η Εθνική χορήγησε η ίδια στην Invel ως δάνειο το μισό αντίτιμο για ν' αγοράσει η Invel την θυγατρική της Εθνική Πανγγαία…, τη στιγμή που η Εθνική χορηγεί δάνεια σε ελληνικές επιχειρήσεις, ακόμη και σε υγιείς εξαγωγικές, με το «σταγονόμετρο»...
Η δε Eurobank Properties με το δεύτερο «πακέτο» δημοσίων ακινήτων, πουλήθηκε ήδη στo καναδικό fund Fairfax…
Στις 8 Ιανουαρίου 2014 κοινοποιήθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ πράξη του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την οποία κωλύεται προσωρινά η υπογραφή της σύμβασης πώλησης και μίσθωσης των δύο χαρτοφυλακίων των 28 συνολικά ακινήτων, γεγονός το οποίο αφήνει μια «ελπίδα φωτός» για το ρόλο και την αποτελεσματικότητα που μπορεί να έχει η Ελληνική Δικαιοσύνη, ως ανάχωμα στο προκλητικό ξεπούλημα της χώρας.
Και έπεται συνέχεια: η θυγατρική της Lufthansa, Lufthansa Consulting, είναι ο επίσημος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση των ελληνικών αεροδρομίων υπέρ της «μαύρης τρύπας» του χρέους και του ειδικού λογαριασμού των δανειστών στην Τράπεζα της Ελλάδας. Το γεγονός αυτό όμως δεν εμποδίζει τυχόν «εκδήλωση ενδιαφέροντος» της Lufthansa για τα αεροδρόμια!!!
Από τον  Απρίλιο του 2013 και συγκεκριμένα  την ημέρα εγκαινίων του νέου Δικαστικού Μεγάρου από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, ως ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΒΕΡΟΙΑΣ δημοσιοποιήσαμε την ένταξη των δύο κτιρίων μας, του πρώην Δικαστικού Μεγάρου στην πλατεία Ωρολογίου και του νυν Δικαστικό Μέγαρο Βέροιας στην είσοδο της πόλης, στα προς “αξιοποίηση” της λίστας του ΤΑΙΠΕΔ.  Από τότε παρεμβαίνουμε διαρκώς για το ζήτημα, με συνεχείς δημοσιεύσεις στο τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο.  To Μάιο του 2013, διοργανώσαμε εκδήλωση ενημέρωσης στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου, έχοντας νωρίτερα ενημερώσει τους πολίτες με διανομή χιλιάδων ενημερωτικών φυλλαδίων στο κέντρο της Βέροιας και τα καταστήματα και με ραδιοφωνικές συνεντεύξεις και δημοσιεύματα. Λόγω της συγκεκριμένης κινητοποίησης   στις 20 Μαΐου 2013 εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας εξέδωσε σχετικό ψήφισμα. Κατόπιν αυτής της εκδήλωσης και σχετικού αιτήματος μας προκαλέσαμε  τον Ιούνιο 2013 απόφαση της Τοπικής Κοινότητας Βέροιας, το οποίο με απόφαση του ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας να ζητηθεί αρμοδίως η χρήση του πρώην Δικαστικού Μεγάρου για διαπολιτισμική χρήση, που είχε ως αποτέλεσμα την έκδοση απόφασης τον Ιούλιο από το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας, για κατάθεση επερωτήσεων από βουλευτές, συλλογή υπογραφών, Συγκρότηση διαπαραταξιακής Επιτροπής και Παλλαική Συγκέντρωση στην Πλατεία Ωρολογίου, αλλά παρά την παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος, δεν έγινε τίποτα από τα παραπάνω, αλλά κυρίως δεν πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο απόφαση για τη χρήση του κτιρίου.
Ενώ λοιπόν φαίνεται ξεκάθαρα πως πλησιάζει η ώρα της πώλησης των δύο κτιρίων, δεν προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο τη διαδικασία διεκδίκησης με έκδοση θεσμικά σχετικής απόφασης, μεταθέτοντας την ευθύνη της διεκδικητικής δραστηριότητας στους φορείς, στους βουλευτές και στους πολίτες, με αποτέλεσμα το θέμα να έχει περιέλθει σε τέλμα.
ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΟΥΤΩΝ
ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΔΡΑΣΗΣ ΦΟΡΕΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ ΖΗΤΟΥΜΕ
1ον  Να ληφθεί απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας στην επόμενη συνεδρίαση του για αποστολή αρμοδίως αιτήματος για να απενταχθούν το πρώην και νυν Δικαστικό Μέγαρο από τη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ και να ζητήσει την κατά χρήση αρχικά παραχώρηση του πρώην Δικαστικού Μεγάρου για Πολιτιστική χρήση από το Δήμο Βέροιας, σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 97/17-6-2013 ομόφωνη απόφαση της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας, σε εκτέλεση του ψηφίσματος του ίδιου του Δημοτικού Συμβουλίου (αρ. Απόφ. 261/2013) 
2ον Να μεριμνήσει για την προσωρινή παραχώρηση του πρώην Δικαστικού Μεγάρου για την τακτική χρήση του από Συλλόγους και Φορείς του Δήμου μας, με τη διενέργεια πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων, ώστε να κρατηθεί το κτίριο «ζωντανό» και να αποκτήσει περιεχόμενο και το αίτημα για την τελική του παραχώρηση στο Δήμο μας.

Βέροια 27 Ιανουαρίου 2014
ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ ΄΄

Στο τέλος της εκδήλωσης ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις των παρευρισκομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου